O BENDU

Dakle.. Pasi su osnovani 19. ili 21., nisam siguran koji je točno datum, u ožujku 1996. godine na Vežici u Rijeci. Bend su osnovali Mitar (bas) i Cola (gitara) sa Splićom kao pjevačem i Puškom na bubnjevima i u toj postavi odsvirali jedan koncert. Bend su nazvali Pasi jer su htjeli nešto da je gramatički netočno pa odatle to A u Psi. Po onome što sam čuo o samim počecima njihovog stvaralaštva nisu baš imali pojma o svirci. Nisu imali štimer pa su nosili gitare Mitrovom ujaku da ih naštima kad bi se raštimali na probi. Prva pjesma koju su ti lucidni momci napravili se zvala “C”, išla je iz C koji je ujedno bio i jedini akord u pjesmi i tekst je glasio C,c,c,c,c,c,c,c!!! (urlajući). Nakon što su Mitar i Cola skužili neke najosnovnije osnove sviranja shvatili su da Puška nema ni sluha ni ritma ni njuha za bubnjanje pa su ga se ubrzo riješili i zvali mene (Garcia) da ga mijenjam. Najsmiješnije je to što smo se Cola i ja tjedan prije potukli u školi pa je prva proba bila malo napeta, ali je Mitar intervenirao i pomirio nas je. U to vrijeme je bend imao nekoliko stvari pa smo riješili da bi mogli srediti neki koncert, a jedini prostor koji je primao svakakav treš da im svira (besplatno, naravno) je bio jedan te jedini HAD koji je držao cijelu Ri scenu na nogama između ’95. i ’99. Ti koncerti su stvarno zvučali “zanimljivo” u najmanju ruku ako se uzme u obzir da nismo imali baš nikakvu opremu. Ja baš i nisam bio prezadovoljan uvjetima u kojim smo radili, a i svirao sam u još jednom bendu, pa sam odlučio odustati od svega i ostatak je odlučio zvati Grgu (Školjke, Jadni susjedi) da bubnja, ali to nije ličilo ninašta jer su u dvije probe popili pive dovoljno za slona ubit pa su me ponovno zvali da lupam, a Grga da svira drugu gitaru. Nakon male izmjene između mene i Grge na instrumentima prva postava koja je odsvirala nekoliko koncerata i snimila prvi demo koji je izašao kao split sa “Crvenim parolama” je bila: Splićo (vokal), Mitar (bas), Cola (gitara), Grga (bubanj) i ja (Garcia) na drugoj gitari.
Ta postava se nije održala jer Splićo nije bio neki talent za pjevanje i uskoro ga je zamijenio Dodo. Ta godina (’98.) je bila prekretnica za Pase jer je Dodo bio izvan sebe od sreće što pjeva u nekom bendu i pisao je i po dva teksta tjedno tako da se sakupio materijal za sljedeći demo “Demo? To je kurac”. Nešto prije samog snimanja je i Grga počeo bit nešto nezadovoljan i nije mu se dalo svirat pa smo i s njim raskrstili, a taj dan smo imali dva koncerta pa smo zamolili Davora (Father) da odlupa tu gažu i posebno je bilo smiješno to što on nije znao pjesme, a probu nismo imali, pa sam mu na putu za koncert u autobusu objašnjavao kako stvari idu (“..odsviraš 4 puta ovo pa 2 puta refren pa opet 4 puta ono isto i ti ti je to..”). Može se samo zamisliti kako je to zvučalo plus što je Cola bio toliko mrtav pijan da se nije mogao ni uštekat u pojačalo. Poslije toga ja sam se vratio na staru povremenu poziciju bubnjara, snimili smo novi demo (koji je kasnije zajedno sa prošlim demom izašao kao kazeta “Posljednji pionir”), a onda je gitaru preuzela Marina koja je išla u školu s Dodom.
To razdoblje nam je donijelo pregršt koncerata, ali i ponovnu promjenu postave jer sam ja htio nazad na gitaru pa je opet Davor uletao na bubanj za koncerte.
Tu u priču ulazi Meeerino (Samokrug, KVID Psi) koji je po defaultu bio basist, a čuo je da Pasima treba bubnjar pa je počeo vježbat bubanj i u rekordnom roku od mjesec ili dva nas je zvao da napravimo probu s njim. Iako su svi bili zadovoljni ja sam picajzlio i rekao mu da još vježba i on je stvorio neki (pod)svjesni inat prema mojoj personi i vježbao je ko’ majmun još mjesec dana i uvelike zadovoljio na ponovljenoj audiciji.

Ova nova postava je trajala oko godinu dana (’99-’2000) da bi sad Cola postao nezadovoljan radom benda (nedovoljna ili bolje rečeno nikakva politička angažiranost), a osnovao je i bend Pristup AR koji mu je više odgovarao i nije baš dolazio na probe pa smo i s njim prekinuli suradnju. Taj prekid je bio bolan jer je Coki bio jedan od osnivača benda i jako dobar prijatelj. Nakon kratkog psihičkog oporavka krenuli smo u potragu za novim gitaristom koja je završila dolaskom Saleta koji je svirao u Pointless-ima samnom i podigao je bend na novu razinu sa web stranicom i svojim organizacijskim umijećem. Ubrzo snimamo i novi, četvrti demo kojeg nazivamo “Neko treba i radit…dok se mi zajebavamo!” koji paralelno izlazi i kao split sa Zg bendom Retard. U ljeto 2000. Mitar seli u Split zbog fakulteta i probe i koncerti su nam se srozali na minimum i shvatili smo da ćemo morati naći nekog tko će uskakati povremeno kad Mitar ne bude mogao i taj netko je uzeo lik Nikice aka Direktora (Gaston, Easyman, Crvene parole, Školjke). U slijedeće 4 godine smo masu svirali, imali probe kad smo mogli i, što je bilo najgore (ili možda najbolje?), shvatili da je Nikica bolji basist od Mitra i da nam je nekako postao simpatičan, te smo razmišljali o mogućnosti da Nikica postane stalan član što se nakon duge i mukotrpne rasprave i premišljanja, pa čak i prestanka svirke na neko vrijeme (od 2. do 9. mjeseca 2004.) i ostvarilo. Tim potezom smo postali jedan od rijetkih bendova koji je izmjenio cijelu prvu postavu. U međuvremenu smo snimili i zadnji demo naslovljen “Pravac paleolitik”. U to vrijeme smo stvarno počeli puno svirati koncerte (puno s obzirom na totalni manjak ikakvog propagandnog materijala, osim ove stranice i, naravno, pjesama), što se može vidjeti i na otpriličnom popisu na glavnoj stranici site-a, dok su nam se probe srozale na minimum što mogu potvrditi brojke od 30ak koncerata i samo 9 probi tokom cijele 2005 tako da je rađenje pjesama lagano palo u drugi plan. Ipak, nešto se i tu pomicalo i do kraja 2008. smo složili nekih 8 stvari koje još nismo snimili.

E sad, ta 2008. nam je bila malčice sjebana. Naime, nismo se nikako mogli usuglasit kako bi i šta što se tiče logističkog djelovanja te smo se znali nalaziti i analizirati i govoriti si da sad moramo malo zapeti i uglavnom bi se desilo da bi bukvalno zapeli i odsvirali par probi i par koncerata nakon čega bi uslijedila letargija. Čak smo i zapadali u teže rasprave i neslaganja oko toga kako bi se trebali aktivirati. Uslijed toga, a prije zadnjih par koncerata 2008. Meeerino je sjebao palac na ruci gurajući skuter i taj prst je otekao poprilično te nas je to još dodatno unazadilo. Probe nula, koncerti nula, i samim tim, radni elan – nula. Negdje u prvoj polovici 2009. opet smo počeli žešće raspravljati kako i šta i tu je Sale počeo davati naznake da ima i drugih stvari u životu osim glupiranja sa ostatkom nas te je najavio možebitni odlazak iz benda. Do koncerta u povodom Tuninog (r.i.p.) preranog odlaska sa ove planete nismo znali uopće kako i šta jer Meeerinov prst nije davao naznake života, a Sale je bio svugdje osim u Hrvatskoj. Svirku smo, dakako, prihvatili i tu je Sale dao konačnu odluku da nakon svirke napušta bend, a Meeerino je shvatio da neće više moći, a nije mu se više baš ni dalo svirati bubanj te je najavio raskid sa nama ostalima. Teški problemi sa logističke, a bome i sa emotivne strane. Sa jedne strane, fali bubnjar jer neće i ne može u isto vrijeme, a gitarist više neće svirati, a s druge strane, ostatku nas se svira.

I tako, odluka je pala da se ja vratim na svoju dobro znanu povremenu poziciju bubnjara, a moje mjesto je preuzeo Rade (Bruno), a o samom bendu ćemo pričati nakon koncerta. S obzirom da nam je na probama bilo super, a koncert je bio jako dobar, pričali smo s Radetom i on je izjavio da bi nastavio suradnju. Znači, postava koja se uspjela dogovoriti za daljnje djelovanje je: Dodo, Nikica, Rade i ja. Odsvirali smo još dva koncerta nedavno i skužili da stvar štima te da ćemo tako i nastaviti, iako i dalje radimo povremene gerilske napade na Saleta da dobro promisli o svojoj odluci. Za sad nam je plan napraviti što više pjesama da se možemo snimiti i svirati koncerte što je više moguće, a u međuvremenu ćemo razmisliti da li ćemo biti četvorka ili ćemo u potragu za petim/petom.

P.S. Zahvala svima koji su prošli kroz Pase na bilo koji način!

Daniel Garcia

Ako još postoji nešto što bi nekog moglo zanimat o nama – pošalji mail na pasi1996<a>gmail.com (<a> = @)